Ahogy egy autófelvásárló látja az autókat...

Autóvásár

Autóvásár

Elon Musk és az űr meghódítása

2022. november 01. - Autós Gyuri

Miután eladta a PayPal-ben lévő részesedését az eBay-nek, Elon Musk végre elég tőkével rendelkezett, hogy megvalósíthassa gyerekkori álmát és nekiláthasson a világűr meghódításának. A techguru ugyanis meggyőződésesen hiszi, hogy a túlélés érdekében az emberiségnek egy több bolygón élő fajjá kell válnia.

A kezdeti sikerek

Közismert tény, hogy az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió hatalmas űrversenyt folytatott a hidegháború idején. Ennek eredményeként az emberiség Jurij Gagarin személyében először az űrbe, majd 1969. július 20-án az Apollo-11 sikeres küldetése során a Holdra is embereket juttatott.

Ez utóbbi teljesítményt kizárólag az amerikai NASA-nak sikerült elérnie, a Neil Armstrong vezette első holdraszállást további öt Apollo küldetés és összesen 13 holdséta követte.

musk_sztory_nasa.jpg

Neill Armstrong, Michael Collins és Buzz Aldrin, az Apollo-11 legénysége. (Forrás)

Az Apollo-program átszervezése és a prioritások módosítása, valamint az űrtechnológia elképesztően magas költségei miatt az Apollo-17 1972-es küldetését követően nem járt ember a Holdon.

Tudtad? Az űr- és fegyverkezési verseny elszabaduló költségei jelentős mértékben hozzájárultak a Szovjetunió gazdasági meggyengüléséhez majd felbomlásához.

A drasztikusan emelkedő költségek, valamint a Challenger és a Columbia űrrepülőgépek katasztrófáját követően a NASA leállította űrrepülőgép-programját, a korábban már meghódított Hold betelepítése egyre távolibb álomnak tűnt.

A kezdeti szárnypróbálgatások

Távolinak, de Elon Musk szerint nem elérhetetlennek, aki ebben az időszakban már a megfizethetőbb rakéták tervein és megalkotásán dolgozott SpaceX nevű cégében. A munka intenzitását mi sem bizonyítja jobban, hogy a 2002-es alapítást követően 2006-ban már elindult az első saját fejlesztésű, a konkurens gyártók termékeinél jóval olcsóbb rakétájuk, a Falcon 1, amelyet a nagyobb teherbírású Falcon 9 követett 2010-ben.

Ekkoriban már nemcsak a szaksajtóban, hanem a mainstream médiában is egyre több hír foglalkozott a SpaceX céljaival és egyre bíztatóbb eredményeivel. Ezek nagyrészt a cég vezérigazgatói teendői mellett a főtervezői feladatokat is magára vállaló Musk excentrikus személyiségének is voltak köszönhetőek, a milliárdos ugyanis igen aktív médiajelenléttel bírt és bír a mai napig is.

Ő kommunikálta a SpaceX Holdra és Marsra irányuló űrbázis-építési, kolonizációs törekvéseit, valamint az ehhez eszközül szolgáló Super Heavy-Starship rakétarendszer, valamint az emberek szállítására alkalmas Dragon űrhajó kifejlesztését is.

A többször is használható Dragon akár 7 űrhajóst is képes szállítani és bemutatása óta 33 alkalommal kapcsolódott sikeresen a Nemzetközi Űrállomáshoz. A legutóbbi hírek szerint a SpaceX a NASA-val karöltve ismét azon dolgozik, hogy 1972. után ismét embert küldjenek a Holdra.

musk_story.jpg

Jobbra a Dragon űrkapszula, mellette a Falcon 9-es rakéta. (Forrás)

Azt gondolnánk, hogy ennyi és ilyen komolyságú feladat mellett Elon Musk kizárólag a SpaceX-nek szenteli minden energiáját és kreativitását. Ennél nagyobbat szinte nem is tévedhetnénk, ugyanis a 2008-as gazdasági válság idején ő lett a Tesla vezérigazgatója is.

Célja pedig az volt, hogy átsegítse a céget a válságon, majd világszerte domináns villanyautó gyártóvá tegye és sikerre vigye az akkumulátoros technológiát a konkurenciával (pl. Nissan, BMW)  szemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://autovasar.blog.hu/api/trackback/id/tr317967864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása